top of page

Information om kastration av friska hundar

huskey_edited.jpg
Kastration av hund

Funderar du på att kastrera din hund? Kastration innebär att man tar bort de organ som producerar könshormoner, hos hanhund testiklar och hos tikar äggstockar. Det finns flera för- och nackdelar med kastration. Här kommer lite information så att du som djurägare ska kunna ta ett välgrundat beslut.

 

Är du osäker på om du vill kastrera din hund? Fundera på varför du vill göra det och vad dina förväntingar är. Det finns inte ett enkelt svar på vad som är bäst för just din hund.

Medicinska fördelar med kastration - tik

  • Inga löp, inga skendräktigheter, inga oönskade dräktigheter

  • Ingen risk för livmoderinflammation eller tumörer i äggstockar

  • Om kastration görs innan första löpet minskas risken för juvertumörer med 99,5%. Om kastration görs innan andra löpet minskas risken för juvertumörer med 92%. Om man kastrerar efter andra löpet ser man dock ingen skillnad på risken för juvertumörer. Om detta är ett starkt argument bör man alltså kastrera sin tik tidigt.

 

Medicinska fördelar med kastration - hanhund

  • Minskad risk för prostatasjukdomar

  • Ingen risk för testikeltumör

 

Medicinska nackdelar - både tik och hanhund

  • Ökad risk för övervikt/fetma

  • Ökad risk för urininkontinens (urinläckage) – framför allt hos tik

  • Pälskvalitéten kan förändras

  • Ökad risk för vissa tumörsjukdomar som osteosarkom (bencancer) och hemangiosarkom (tumör i mjälte och hjärta etc)

  • Ökad risk för korsbandsskada

  • Ökad risk för ledproblem som höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi om kastrering görs tidigt innan hunden är färdigväxt

 

Utöver medicinska för- och nackdelar finns även för- och nackdelar gällande beteendet.

De fördelar man ser är framför allt att sexlusten går ner och hanhundar blir mindre benägna att rymma hemifrån för att leta upp löptikar i området. Däremot kan andra beteenden som rädslor, oro och aggressivitet hos vissa individer i stället öka vid kastration. När det kommer till förändringar i beteendet efter kastration finns det stora individuella skillnader och det är svårt att förutse hur just din hund kommer att påverkas.

 

Generellt rekommenderas att hunden ska ha genomgått puberteten innan kastration, och vara färdigväxta.

 

En ny studie har undersökt och sammanställt rekommendationer för ålder för kastration vilket skiljer sig mellan olika raser. I studien finns en tabell där man kan se rekommendationen för 40 olika hundraser.

Klicka nedan för att öppna studien i ett nytt fönster:

 

"Assisting decision-making on age of neutering for German Short/Wirehaired Pointer, Mastiff, Newfoundland, Rhodesian Ridgeback, Siberian Husky: associated joint disorders, cancers, and urinary incontinence” Hart et al, Front. Vet. Sci., 12 April 2024. Sec. Animal Reproduction – Theriogenology Volume 11 - 2024 | https://doi.org/10.3389/fvets.2024.1322276

Vi hoppas att denna information har hjälpt dig i ditt beslut, har du vidare funderingar är du välkommen att ringa oss!

Text skriven av Lisa Berg, leg. veterinär nov 2024

Tips inför nyår - hur du kan träna och förbereda din hund

Ljudrädsla
Skärmavbild 2024-12-12 kl. 15.19.46.png
Skärmavbild 2024-12-12 kl. 15.10.38.png

Vet du om att din hund har reagerat på raketer eller skott sedan tidigare? Då bör du gå långsammare fram i träningen jämfört med om du tränar i rent förebyggande syfte. Det finns lite olika sätt att träna på. Att kombinera är bara positivt.

 

Ljudsensibilisering 

Här är syftet att vänja hunden vid ljudet successivt. Man börjar på så låg volym som möjligt och ökar sedan succesivt styrkan på ljudet men hunden skall inte visa någon oro eller obehag då har man gått för fort fram och gör man det riskerar man att öka rädslan istället för att minska den. Det finns olika former av inspelade ljud om man söker på ljudspår fyrverkeri. Detta tränar du med fördel när hunden vilar lugnt hemma efter promenad så att den har gjort av med eventuell överskottsenergi. Vissa hundar verkar skilja på inspelat ljud och verklighet så de blir inte hjälpte av den träningen medan det verkar fungera väldigt bra på andra så man får prova sig fram.

 

Betinga om ljud 

Här är syftet att antingen ändra om känslan av obehag till behag eller att från början grunda en känsla av att ljud innebär belöning i någon form. De vanligast är att man använder sig av godis men har man en hund som föredrar lek kan det också fungera. Det går till så att när hunden hör ett ljud berömmer du och ger en godis. Vilket ljud man väljer att uppmärksamma beror ju på vilken miljö man befinner sig i. Om man bor mitt i stan är ju vardagen fylld med massa ljud och då kanske man bara uppmärksammar starkare ljud som inte tillhör det ”vanliga”. Man kan absolut använda samma metod även på den hunden som reagerar med obehag eller rädsla. Du kommer INTE att förstärka rädslan genom att berömma hunden eller genom att signalera att du märker att hunden är rädd. Enda sättet att förstärka rädslan är att ömka hunden.

 

Låt hunden åstadkomma ljud 

Här är syftet att träna hunden på att tåla mer ljud samtidig som den har full kontroll över ljudet.

Börja tex med att lägga godis och plastbestick i en plastskål. Hunden äter godiset och i och med det flyttas besticken som då ger ljud ifrån sig. Det är viktigt att börja på en nivå som är så enkel att hunden inte tvekar eller står med utsträckt hals för att nå godiset medan kroppen strävar bakåt. Hunden skall frimodigt vilja ta godisarna. Som slutmål kan man kan tänka att man skall lägga vanliga bestick på en plåt. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

 

Förebygga

Det allra mest effektiva är att förebygga rädslan, Är din hund väldigt rädd kommer den inte helt att sluta vara rädd men förhoppningsvis blir den inte mer och mer rädd för varje år utan vi kan balansera det och vi vill absolut motverka att den plockar in fler och fler ljud i sin rädsla, som tex en bildörr. Om hunden tar in mer och mer ljud som den blir rädd för, innebär det att problemet inte bara kommer vara på nyår och påsk utan finnas med i vardagen året runt. 

 

Eventuell medicinsk hjälp

Har din hund en stark rädsla bör ni ta kontakt med en veterinär som kan skriva ut en receptbelagd medicin som man kan använda dagarna innan och efter nyår. Det är bra att vara ute i god tid så man hinner prova medicinen någon gång innan det är ”skarpt läge”. Är din hund bara lite ängslig kan du komma långt bara med träning och kanske något receptfritt preparat.

 

Lycka till med träningen!

Text skriven av Pia Qvillberg, leg. djursjukskötare, instruktör och problemhundskonsult, dec 2024

​​​Tips till själva nyårsafton

 

 

 

 

 

 

Motionera din hund ordentligt och träna gärna något som gör att den blir både fysiskt och psykiskt trött. Nosövningar som till exempel att leta godis är enkelt att åstadkomma och ger en mentalt stimulerad hund. Håll hunden kopplad så att du inte riskerar att den flyr i panik om den hör smällare, det förekommer ju tyvärr redan dagarna innan och efter nyår.

Försök att rasta hunden innan det börjar smälla om det är möjligt och vänta sedan till långt efter tolvslaget om du behöver rasta innan ni lägger er. Tänk även på att hundar som inte tidigare visat rädsla plötsligt kan bli rädda.  

 

Om hunden blir rädd visa att du finns där som stöd. Mata med godis om den tar det, klappa och lugna. Du gör inte hunden räddare genom att visa att du finns där för den, tvärtom. Enda sättet att förstärka rädslan är om man ömkar hunden.


Om du hör smällare på avstånd dagarna före nyårsafton se det som ett ypperligt tillfälle att öva. Ge hunden godis eller lek med hunden varje gång det smäller. Varje gång. Låt hunden tänka att en smäll betyder att det strax blir godis eller lek.

 

Ta en extra koll på koppel, halsband och sele så att din hund inte kan dra sig ur halsband/sele. Vet du med dig att du har en hund som reagerar starkt på höga ljud kan dubbla halsband/selar på hunden vara befogat, det minskar risken för att hunden ska ta sig loss. Kom ihåg, att en rädd hund kämpar kraftigt för att ta sig loss! Tänk även på att använda koppel några dagar efter nyår.

Låt hunden vara på den plats i hemmet där den känner sig trygg och sitt gärna där med den. Tänk på att hålla dig lugn själv. Det är väldigt jobbigt att se sin hund rädd men du gör allra mest nytta för den genom att bibehålla ditt eget lugn. Många hundar gömmer sig under en säng, under soffan eller under en filt. Kan du skapa en grotta av filtar mm. där hunden kan gömma sig kan det hjälpa mycket. Dra gärna för gardiner och persienner och ha en radio/tv/musik på, detta avleder ljuden från fyrverkerierna. Är din hund väldigt rädd kan det vara ett alternativ att ge sig ut och köra bil några timmar runt tolvslaget.

Det finns både receptfria och receptbelagda hjälpmedel och mediciner som kan hjälpa din hund och framförallt vill man inte ha en upptrappning av rädslan dvs att den blir värre för varje år eller att de blir rädda för fler olika typer av ljud vilket är väldigt vanligt. Vad det gäller de receptbelagda medicinerna krävs det ett veterinärbesök för att få tillgång till dem. Så hinner du inte det till nyår så se till att lösa det i god tid innan påsk. Ta det på allvar för rädslor har en tendens att öka.

Text skriven av Pia Qvillberg, leg. djursjukskötare, instruktör och problemhundskonsult, dec 2024

28122024.png
28122024(2).png
Tips till nyårsafton
bottom of page